Lübnan’da özellikle gençlerin işsizlik ve yoksulluk protestoları,OHAL’e rağmen devam ediyor


Tarih: 27.01.2021 Son güncelleme:

Lübnan’da özellikle gençlerin işsizlik ve yoksulluğa tepkisi, OHAL’e rağmen sokağa yansımaya devam ediyor. Pazartesi günü Beyrut, Trablus ve Sayda’da eylemler düzenlendi.

Lübnan’da var olan ekonomik krizin Kovid-19 salgınıyla derinleşmesi işsizlik ve yoksulluğu artırıyor. Özellikle gençlerin tepkisi sokağa yansımaya devam ediyor. Pazartesi başkent Beyrut, Trablus ve Sayda’da eylemler düzenlendi. Polis iki kentte de gençlere müdahale edince arbede yaşandı. Lübnan’da salgını kontrol altına almak gerekçesiyle 14 Ocak’ta 10 günlük olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

EN YOKSUL KENTTE EYLEMLER

Ülkenin ikinci büyük kenti Trablus’ta gençler, OHAL’i protesto etti. Ülkenin en yoksul bölgesi olan kuzey kesimindeki Trablus kentinde, hükümetin koronavirüs nedeniyle OHAL sürecini uzattığı 21 Ocak’tan beri küçük gruplar halinde gösteriler ve yürüyüşler düzenleniyor. Pazartesi yüzlerce kişi, gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından kentin farklı bölgelerinde yolları trafiğe kapatma eylemi yaptı. Akşam saatlerinde ise kentin merkezindeki hükümet binası önünde toplanan ve binayı taşlayan kitle, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesiyle karşılaştı. Göstericilerin de güvenlik güçlerine taşla karşılık vermesi üzerine bir süre devam eden arbedede 14 kişi yaralandı.

BEYRUT’TA DA PROTESTO

Başkent Beyrut’ta da bir grup, şehir merkezinde yönetimdeki siyasi güçleri mevcut ekonomik krizden sorumlu tutan çeşitli sloganlar eşliğinde protesto yürüyüşü yaptı. Daha sonra Beyrut’un orta kesimindeki Ring Köprüsü yolunu trafiğe kapatan eylemci grup, güvenlik güçleri gelinceye kadar bir süreliğine yolu trafiğe kapattı. Güneydeki Sayda kentinde de bir grup göstericinin düzenlediği protesto eyleminde, ülkedeki mevcut ekonomik krizden sorumlu tuttukları yöneticilerin alacağı kararları eleştiren sloganlar attı.

Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor. İşsizliğin yüzde 35’in, yoksulluğun yüzde 50’nin üzerinde olduğu Lübnan’da ülkeyi yöneten siyasi güçlere salgın öncesinden başlayan büyük tepki var.

Mezhepsel iş bölümüyle yönetilen ülkede, ayrıca, siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 10 Ağustos’tan bu yana yeni hükümet kurulamıyor.

HOLLANDA’DA “KARANTİNA SAVAŞLARI”

Öte yandan Avrupa ülkesi Hollanda’da da 2. Dünya Savaşı sonrası ilk defa sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Kararın ardından birçok kentte başlayan protestolar devam ediyor.

Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Geleen, Helmond, Zwolle, Amersfoort, Den Bosch ve Tilburg gibi birçok kentte eylemler yapılırken polis göstericilere karşı tazyikli su ve biber gazı kullandı. Gösteri yapan gruplar ise havai fişek ve taşlarla yanıt verdi. Bazı kentlerde araçların yakıldığı, mağaza camlarının kırıldığı ve yağma olaylarının yaşandığı bildirildi. Hollandalı yetkililer protestocu gruplara “İsyan etmek için isyan etmek” ve “hırsızlık” gibi suçlamalar yöneltilirken en az 240 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Kovid-19 salgını gerekçesiyle bar ve restoranların ekim, okulların ve “temel ihtiyaç sağlamayan” mağazaların ise aralık ayında kapatıldığı Hollanda’da 23 Ocak’ta, ülke genelinde 21.00-04.30 saatlerinde sokağa çıkma kısıtlaması başlatılmıştı. Aynı gece Urk kentinde çıkan olaylarda koronavirüs test merkezi ateşe verilmişti. 24 Ocak’ta ise Amsterdam, Lahey ve Eindhoven başta olmak üzere 14 kentte benzer olaylar yaşanmış ve yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı. Hollanda Polis Derneği yaptığı açıklamada, 40 yıldır bu denli şiddetli protestoların yaşanmadığını bildirmişti.

 

Kaynak: Emek News

Vatan Postası toplam 3766 içerik

Yaşamımızı Savunmak Üzere,Duygu,Düşünce ve Davranış Birliğini Gerçekleştirmek İçin Varız.

YoutubeQotoFacebookInstagramX (eski Twitter)Rumble